ARTNOS Blog

Călătoria unui Artist în Lumea Culorilor și Imaginației

Povestește-ne, te rog, despre început! Cum a luat viață opera ta și de cât timp activezi în acest domeniu al artelor vizuale?

Provin dintr-o familie cu mai multe generații de artiști, eu fiind ultimul în viață ca pictor. Am mai avut însă membri de familie literați, muzicieni din filarmonică și câtiva pictori români, dar și maghiari, fiind descendent al unei importante familii mixte de aristocrați din Transilvania. O zonă aparte a țarii în care și astăzi conviețuiesc mai multe naționalităti, iar majoritatea familiilor sunt mixte.

Perioada de debut propriu-zisă în plan artistic vizual a avut loc în jurul anilor 1998-1999. Am știut însă din copilărie că pentru această activitate a fost să mă nasc. Practic atunci când te naști pentru a face un anume lucru, este vorba despre o vocație și nu „pasiune sau hobby” cum se mai numește generic cultura în țara noastră.

Când faci ceva ca pe un hobby nu este același lucru ca atunci când te naști așa. Meseria de artist îți este precum un viciu fără de care n-ai cum să trăiești. Uneori destinul unui artist este precum un blestem cu care vii pe lume, dar mergi înainte pentru că nu poți trăi fără.

În anul 2024 se împlinesc aproximativ 25 de ani de activitate neîntreruptă în domeniul picturii, cu implicare culturală constantă pe toate continentele lumii, participând în fiecare an în diferite muzee, la expoziții vizuale în plan internațional și chiar în competiții mondiale.

Care ar fi sursele tale de inspirație?

Sunt inspirații din trăiri, gânduri și experiențe personale. Eu, viața mea mai puțin confortabilă sau conformistă, sunt principalele surse de inspirație. Idei, gânduri și trăiri personale, le deformez de realitate într-o nouă dimeniune văzută, trăită și simțită de mine. Cumva, încerc să sugerez oamenilor faptul că lumina, viața și tot ceea ce ne înconjoară nu se rezumă doar la detaliu, ci la esență.

Cel mai tare mă inspiră noaptea, aspect care mi-a și format acest pseudonim „Noktys” care reprezintă o combinație fonetică și de litere grecești și latine ce s-ar traduce prin” întuneric, noapte, un om al nopții” într-o posibilă traducere mot à mot. 

Din punct de vedere profesional, care este cel mai important lucru pe care l-ai realizat? Ai vreun regret?

Cel mai important mi se pare faptul că am reușit să-mi văd de meserie fără să trebuiască să fac altceva, în ciuda vâltoriilor vieții și a marilor provocări întâmpinate până în prezent.

Nu, nu regret nimic. Orice decizie pe care o iau, mi-o asum. Mă gândesc foarte bine înainte de a face ceva, astfel încât să nu trăiesc niciodată cu regrete. Sunt un om fără regrete, tot ceea ce a fost, bun sau rău, a contribuit la ceea ce sunt eu astăzi. Dacă n-ar fi fost astfel, eu astăzi n-aș fi fost așa și mă simt destul de rezonabil în propria piele.

În aproape 25 de ani de activitate în domeniul artei vizuale, cum ai caracteriza parcursul tău?

Lucrurile cred că și-au urmat cursul firesc în viața mea, în ciuda unor experiențe uneori foarte grele și ale unor provocări mai mari decât m-aș fi putut gândi că pot întâmpina. Am avut totuși șansa și posibilitatea de a le depăși și a-mi continua nestingherit activitatea. Această profesie m-a învățat să rezist doar pentru că exist, să persist doar pentru că rezist.

Astfel pictura este prima iubire care m-a urmat din copilărie până în prezent si ne-am susținut reciproc . Mi-a fost alături și în momentele fericite ale vieții dar și în cele mai grele sau chiar critice. Este o iubire stranie, chiar misterioasă, plină de năbădăi, busculade, chinuri existențiale și euforii ce te pot duce radical de la agonie la estaz și din paradis în abis și vice versa.

Câte ore dedici zilnic lucrului în atelier? Ce culoare folosești cel mai des și care este indispensabilă?

Am perioade când lucrez câte 12-14 ore din zi, alteori, dacă sunt lucrări mai complexe, fac și nopți albe, odihnindu-mă la răsăritul soarelui, pentru că noaptea îmi găsesc cel mai puternic inpsirația și reușesc să mă deconectez absolut în timpul creației. Paleta mea de culori este una foarte bogată după cum probabil se observă și în unele creații. Nu prefer una anume, dar la anumite cicluri de lucrări predomină câte una dintre ele. În general înclin spre paletă bogată în culori calde, probabil că am un temperament exterior mai sobru, mai rece uneori și căldura este ceea ce spiritul caută. Am însă și lucrări foarte reci, atât în ceea ce privește paleta, cât și starea de spirit conformă cu subiectul abordat. În fond arta mai întâi de orice este o stare pe care dacă o ai la momentul potrivit se transpune direct în creație, neromanțat, neșlefuit, ci în stare brută. Asta înseamnă de fapt artă în viziunea mea.

Cum ai recomanda Artynos prietenilor, colecționarilor, urmăritorilor tăi?

Dacă cineva dorește ceva cu adevărat special, realizat 100 % prin muncă manuală, lucruri foarte rare sau chiar unicate care nu se vor găsi niciodată în rafturile magazinelor de larg consum, Artynos este cea mai autentică și originală platformă online din România, concepută de o echipă de profesioniști, iubitori de cultură și artă. Este o idee extraordinară conceptul în sine să avem și noi în țară, măcar o astfel de platormă care vizează strict lucrurile de calitate, realizate de oameni.

Astfel Artynos, susținând strict artizanatul, creația de orice fel, meșteșugul, arta și cultura în esență, aduce un aport de calitate și susținere culturală extrem de important pentru țara noastră. Ca pictor, recomand oricui această platformă pentru a se adresa prin creația lor oamenilor vizați și cu interes exact pentru acest domeniu. 

Recomand în același timp tuturor celor care dețin magazine pe Artynos și împărtășesc același gând cu mine despre această platformă să se alăture și să facă pe cât posibil același lucru. Doar împreună putem face din acest spațiu un adevărat „cămin al artei românesti în online”. Un loc unde oamenii cu aceleași aspirații, gusturi și intelect, activități similare și înterese se întâlnesc.

Plănuiești să îți extinzi magazinul Artynos?

Noutăți încerc să actualizez zilnic într-o varietate de dimensiuni, subiecte și prețuri, oferind astfel mai multe alternative și celor care doresc ceva doar de frumusețe sau să facă un cadou. Nefiind neapărat colecționari sau investitori în domeniul artei.